زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مشورت پدر (قرآن)





درآیات قرآن به مشورت مادر با پدر برای از شیر گرفتن کودک قبل از سن دو سالگی و همچنین مشورت حضرت ابراهیم(علیه‌السلام) با فرزندش در مورد اجرای فرمان الهی اشاره شده است.


۱ - مشورت در جدا کردن فرزند از شیر



لزوم مشورت و تفاهم پدر و مادر، در جدا كردن فرزند از شیر، قبل از دو سال:
والولدت يرضعن أولدهنّ حولين كاملين لمن أراد أن يتمّ الرّضاعة ... فإن أرادا فصالا عن تراض مّنهما وتشاور فلا جناح عليهما .... مادران، فرزندان را دو سال تمام، شير مى‌دهند. (اين) براى كسى است كه بخواهد دوران شیرخوارگی را تكميل كند. و بر آن كس كه فرزند براى او متولد شده -پدر-، لازم است خوراك و پوشاك مادر را به طور شايسته (در مدت شير دادن بپردازد، حتى اگر طلاق گرفته باشد.) هيچ كس موظف به بيش از مقدار توانايى خود نيست! نه مادر (به خاطر اختلاف با پدر) حق ضرر زدن به كودك را دارد، و نه پدر. و بر وارث او نيز لازم است اين كار را انجام دهد -هزينه مادر را در دوران شيرخوارگى تامين نمايد-. و اگر آن دو، با رضايت يكديگر و مشورت، بخواهند كودك را (زودتر) از شير باز گيرند، گناهى بر آنها نيست. و اگر (با عدم توانايى، يا عدم موافقت مادر) خواستيد دايه‌اى براى فرزندان خود بگيريد، گناهى بر شما نيست، به شرط اينكه حق گذشته مادر را به طور شايسته بپردازيد. و از (مخالفت فرمان) خدا به پرهيزيد و بدانيد خدا، به آنچه انجام مى‌دهيد، بيناست!
چون حدّ كمال شير دادن دو سال است، «فصال» پس از دو سال طبيعى است و نياز به مشورت و توافق ندارد، لذا مراد از «فصال» در آيه شريفه، «فصال» قبل از دو سال است.

۲ - مشورت حضرت ابراهیم با پسرش



مشورت و نظرخواهى ابراهیم (علیه‌السلام) از فرزندش اسماعیل (علیه‌السلام) نسبت به ذبح وى:
فلمّا بلغ معه السّعى قال يبنىّ إنّى أرى‌ فى المنام أنّى أذبحك فانظر ماذا ترى‌ قال يأبت افعل ما تؤمر ستجدنى إن شاء اللّه من الصَّبرين. هنگامى كه با او به مقام سعی و کوشش رسيد گفت: فرزندم من در خواب ديدم كه بايد تو را ذبح كنم! بنگر نظر تو چيست؟ گفت: پدرم هر چه دستور دارى اجرا كن، به خواست خدا مرا از صابران خواهى يافت!

۳ - پانویس


 
۱. بقره/سوره۲، آیه۲۳۳.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲، ص۱۸۵.    
۳. صافات/سوره۳۷، آیه۱۰۲.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۹، ص۱۰۹.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن،ج۷، ص۱۹۹، برگرفته از مقاله «مشورت پدر».    


رده‌های این صفحه : مشورت | موضوعات قرآنی | والدین




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.